Grønn, ikke svart fredag

24. november 2018

Adventstida kan være en fin tid som vi nordmenn bruker på å tenke på de vi er glad i og på å forberede julen. Dessverre drukner dette for mange av oss i et stadig større kjøpepress. Vi bombarderes med salgsplakater om Black Friday, og kjøpesentrene tilbyr shopping 24/7. Det er på tide å snu en ond sirkel. La oss gjøre fredag 23. november til en grønn fredag!
Du er ikke mislykket om du ikke henger med på gavekjøret. Begrepet advent, som betyr “ventetid”, skal ikke være et hamsterhjul. Barn skal ikke grue seg til å komme tilbake på skolen, fordi de ikke har fått de fineste gavene. Vi trenger mer tid, ikke mer stress.
Kjøpepresset og julestresset er ikke noe hver enkelt av oss har ansvar for alene. Det er et resultat av feilslått politikk. Vi måler hvordan vi lykkes som samfunn og politikere i økonomisk aktivitet, ikke hvorvidt vi har det bra. Hvorfor kan vi ikke i tidlig alder bevisstgjøre barn og unge på at materialistiske nye gaver ikke er det viktigste på jord? Det viktigste er å ta vare på familie, venner, naboer og bekjente, ved å gi dem noe de trenger. Det kan være hjelp til det daglige arbeidet i huset og hagen, eller å gi medmennesker en flott og uforglemmelig dag sammen som gjør dem mindre ensomme.
Miljøpartiet De Grønne vil gjøre noe med dette. Hensynet til mennesker og miljø må være overordnet målet om evig vekst i shopping. Derfor foreslår vi politikk som kutter ressursforbruket, både gjennom teknologi og endringer i atferd. Vi har tre konkrete forslag:

– Påby at alt du kjøper skal kunne repareres.
– Fjern momsen på deling og reparasjoner.
– Forby reklame rundt skoler og barnehager.

Vi vil bidra til en ny kultur hvor den nye trenden blir å markere grønne fredager, kjøpefrie lørdager og reparasjonsuker og delemåneder, ikke Black Friday. Mennesker blir alvorlig syke, psykisk og fysisk, fordi de opplever stress av å handle inn gaver til adventskalender og jul. De trenger å avstresse, ta det med ro, gå ut med venner og familie, bruke tiden fornuftig med å bytte til seg klær og andre ting eller reparere ting som er i stykker. Dette kan føre til mindre kast av søppel og kanskje er det noe søppel som er nyttig for andre.
Det er nemlig det planeten og vanlige folk trenger. Fine adventstider der vi tar vare på hverandre og kloden vi bor på.

Vi i Miljøpartiet De Grønne Arendal ønsker at dere som er innbyggere i kommunen tenker på fremtiden og miljøet og kanskje bruker mindre midler på materialistiske gaver og mer på å gjøre noe bra for medmenneskene deres ved å gjøre en frivillig innsats i lokalmiljøet der det trengs og gi deres nærmeste av deres tid. Vi ønsker at alle tar på alvor å gjøre fredag 23.november til en Grønn Fredag.

Vi i Miljøpartiet De Grønne ønsker alle en riktig god og grønn adventstid!

Jens Aldo Carrizo Nilsen
Mannlig talsperson i Arendal MDG

Publisert Arendals tidende på mandag 19.november 2018